Japan met supercomputer koploper van de wereld?

’s-Werelds snelste computer

In een poging om het land een platform te bieden voor research naar zelfrijdende auto’s, robots en medische ontwikkeling, gaat Japan ‘s-werelds snelste supercomputer bouwen. Er wordt 163 miljoen euro opzij gezet om een supercomputer met een capaciteit van 13 petaflops te ontwikkelen. Petaflops? Supercomputers? We leggen het je uit.

De supercomputer: wat kun je ermee?

Om de snelheid op supercomputers te meten, wordt een eenheid gebruikt. Een eenheid om het aantal berekeningen per seconde te meten. 130 petaflops komt dan neer op 130.000 biljoen berekeningen per seconde. Nu zul je waarschijnlijk denken: wat wordt er met zo’n computer dan eigenlijk berekent? Dergelijke computers worden veelvuldig ingezet bij het berekenen van ingewikkelde formules en het testen/ontwikkelen van algoritmes die te moeilijk zijn om met onze mensenhersens te berekenen. Er worden berekeningen gedaan om gegevens over het klimaat te analyseren, zodat dit beter te voorspellen wordt. Japan wil de supercomputer vooral in gaan zetten als paradepaardje om weer op de kaart te komen in de wereld van technologie. Op dit moment is China koploper op dat gebied.

Toepassingen van de supercomputer

De ABCI. De Al Bridging Cloud Infrastructure. Zo zal de nieuwe supercomputer gaan heten en zal ingezet gaan worden in de ontwikkeling van medicijnen en robotisering. Denk aan de ontwikkeling van de zelfrijdende auto’s. Om mee te kunnen concurreren op deze markt verzamelt Japan veel data van sensoren en camera’s aan boord van deze auto’s, die vervolgens geanalyseerd worden door supercomputers. Momenteel besteedt Japan dit nog uit aan China en de VS. Een nogal dure aangelegenheid.

Wie is het snelste?

In een wereld waarin technologie en innovatie elkaar in rap tempo opvolgen, is het altijd de vraag hoe lang een computer de snelste ter wereld blijft. Concurrentie ligt dan ook al op de loer. Zo hebben IBM en Google al plannen om een nog snellere supercomputer te gaan bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *